Bekeuringen bij fietsverlichtingcontrole in Heemskerk

20-12-12 Fietsverlichting 06-200HEEMSKERK De politie heeft vanmorgen een fietsverlichtingscontrole gehouden op hoek Jan van Kuikweg/Jan Ligthartstraat in Heemskerk, een fietsroute naar diverse scholen. Daarbij werden binnen een half uur (tussen 07:45 en 08:15 uur) 17 fietsers zonder verlichting bekeurd. Het merendeel van deze 17 onverlichte fietsers waren scholieren. Vanaf oktober 2012 zijn er door het basisteam IJmond-Noord van de Politie Kennemerland in totaal al 39 fietsverlichtingscontroles gehouden in Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk. Hierbij werden ruim 400 fietsers zonder verlichting bekeurd.

Verzoek om controles

De politie roept ook de ouders op om de fietsverlichting van hun kinderen regelmatig te controleren: in het donker -en zeker bij regenachtig weer- zijn onverlichte fietsers niet of nauwelijks te zien voor automobilisten en overig verkeer. Via de sociale media van de politie komen dan ook regelmatig verzoeken binnen van inwoners die de politie verzoeken om extra te controleren op fietsverlichting “omdat zij bijna een fietser zonder licht hebben aangereden”. Ook de komende periode blijft de politie in de gehele regio Kennemerland fietsers in de donkere uren controleren op hun fietsverlichting.

Fietsers en ongevallen

Elke dag raken 200 mensen (kinderen en volwassenen) in ons land zo ernstig gewond door een fietsongeval, dat een medische behandeling noodzakelijk is. Dat laat de politie weten in een persbericht. Het aantal verkeersslachtoffers is de laatste jaren sterk afgenomen, maar bij fietsers is dit echter niet het geval. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) daalt het aantal doden onder fietsers langzamer dan dat van de meeste andere groepen verkeersdeelnemers. Het aantal ernstig verkeersgewonden onder fietsers neemt sneller toe. Daarom houdt de politie regelmatig verkeerscontroles voor deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers.

20-12-12 Fietsverlichting 01-border

20-12-12 Fietsverlichting 02-border

20-12-12 Fietsverlichting 03-border

20-12-12 Fietsverlichting 07-border

20-12-12 Fietsverlichting 04-border

20-12-12 Fietsverlichting 05-border

20-12-12 Fietsverlichting 06-border

Foto's: Niels Folkers

Twitter

112ijmond Stuk brandend karton in centrale berging flat Adigestraat #Beverwijk geblust door brandweer.
112ijmond Nu online: Hulpdiensten redden vier pulletjes uit duiker in Heemskerk - https://t.co/8EQ9OYZJwG @Brw_HMK @DierenambuK
112ijmond Nu online: Scooterrijdster gewond bij aanrijding op rotonde in Heemskerk - https://t.co/2t9JUKiPYA
112ijmond Nu online: Automobilist rijdt scooter aan in Brederostraat Heemskerk, en slaat op de vlucht - https://t.co/gkjoxSfQE7
112ijmond Nu online: Steekvlam door geklapte stroomkabel bij tennisvereniging in Heemskerk - https://t.co/7XQSVbBVdH

Facebook